Népi orvoslás, népi gyógynövényismeret, modern fitoterápia tanfolyam

A 2014 márciusában  induló, 60 órás tanfolyam áttekintést ad a hagyományos vagy népi orvoslás főbb jellemzőiről, kutatásuk és oktatásuk jelentőségéről, illetve azokról a tudományterületekről melyek a népi orvoslással, népi gyógynövényismerettel is kapcsolatban vannak. Bemutatásra kerülnek az ún. racionális vagy természettudományos vizsgálatokkal könnyebben igazolható hatású eljárások (pl. masszírozás, kenés, ficamok helyretétele,  pióca használata vagy nadályozás, gyógyfürdők használata, pakolások készítése,  méhszúrásterápia, gyógynövények használata, köpölyözés) éppúgy, mint azok, amelyeket a szakirodalomban gyakran irracionális gyógymódoknak neveznek. Ez utóbbiakat hiedelmeken alapuló, mágikus vagy szertartásos gyógymódoknak is nevezik. Ide tartoznak az olyan eljárások, mint a viasz- vagy ónöntés, a szenesvíz készítés, a ráolvasások, a füstölések, az analógiás gyógymódok, vagy a mágikus célú fürdetések.

A tanfolyam előadója, Babulka Péter (www.tarnics.hu, www.herbindex.hu, wwww.etnofarmakologia.hu) 2012-ben és 2013-ban hazánkban, Kárpátalján, Erdélyben és Moldvában forgatott egy közeljövőben bemutatásra kerülő népi orvoslásról szóló film kapcsán (Rendező: Novobáczky Sándor, operatőr: Nádorfi Lajos), melynek fontosabb tapasztalait az előadások keretében megosztja a hallgatókkal.

A tanfolyam célja a népi gyógyászatunkban alkalmazott különféle gyógymódok rövid bemutatása mellett a népi gyógyászatban kiemelt jelentőséggel bíró gyógynövények hagyományos és modern terápiás alkalmazásának ismertetése, illetve olyan alkalmazások bemutatása, melyek az öngyógyításban, a betegségek megelőzésében és kezelésében biztonsággal alkalmazhatók.

A tanfolyam tematikájáról és az egyéb tudnivalóiról az alábbi  helyen található részletes információ: http://www.tarnics.hu/Elemek/etno_fito_tanfolyam_2014_marcius_2_aprilis_6.pdf

Hozzászólás